Omid Rezvani tror att den nya lagen kommer innebära fler ställen att spela i Sverige. Vilket kan innebära ett ökat spelmissbruk. Foto: SVT/TT

Kritik mot ny lag som ska styra upp spelmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet träder en ny lag i kraft som ska styra upp spelmarknaden i Sverige. Nu väcks kritik mot lagen från Eskilstuna Spelberoendegrupp som ser att lagen snarare kommer stjälpa, än hjälpa, personer i som är fast i ett missbruk.

Den nya lagen innebär att aktörer som vill vara verksamma på den svenska markanden måste skaffa en licens. På så sätt hoppas man få bättre inblick och kontroll över spelföretagen.

Samtidigt kommer staten kunna skatta företagen, något som är svårt idag då många nätcasinon drivs från utlandet.

Eskilstuna

”Kommer absolut inte hjälpa”

Men något som lagen inte hjälper är missbruksproblematiken, menar Spelberoendegruppen.

– Det kommer inte hjälpa spelberoende, absolut inte, snarare tvärtom, säger Omid Rezvani som är ordförande Spelberoendegruppen.

Det Omid Rezvani oroar sig för är att fler aktörer kommer etablera sig i Sverige och samtidigt få ett större offentligt utrymme.

Spelberoendegruppen finns på flera håll i landet. I Eskilstuna startade man sin verksamhet förra hösten, och det är en del som kommit för att få hjälp.

”Dålig förståelse”

Där får man träffa personer som är i samma situation som en själv. Något som är viktigt för att känna sig förstådd, menar Omid Rezvani som själv varit fast i ett missbruk.

– Det är många som säger att de närmaste har svårt att förstå, eller till och med behandlare som inte riktigt förstår. Men den förståelsen får man här, man vet att ingen dömer en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet