Enligt polisen används unga under 18 år i allt högre utsträckning i kriminella sammanhang eftersom att de oftast får lindrigare straff. Foto: SVT Design

Lista: Här är alla unga som dömts för vapenbrott i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ungdomar som misstänks för vapenbrott har ökat kraftigt i Sörmland, enligt polisen. Tingsrätterna i Eskilstuna och Nyköping har dömt åtta ungdomar i åldern 15–18 år för vapenbrott mellan 2018 och maj i år. Det visar en kartläggning som SVT har gjort.

I flera fall rör det sig om grova vapenbrott där ungdomarna hanterat skarpladdade skjutvapen. Här är samtliga dömda:

17-årig pojke, grovt vapenbrott, Eskilstuna, mars 2019

20 000 till 25 000 kronor. Så mycket betalade pojken för en revolver, en pistol, magasin och ammunition. Polisen hittade allt i en väska i en garderob hemma hos pojken. Han erkände brottet och i polisförhör uppgav han att planen var att sälja vidare allt.

17-åringen dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst. I domen framgår det att om den 17-åriga pojken i stället hade dömts till fängelse, vilket endast sker i få fall när man är så ung, hade han dömts till åtta månaders fängelse.

18-årig man, vapenbrott, Eskilstuna, mars 2020

Han dömdes i mars 2020 till tre månaders fängelse för vapenbrott. Enligt domen hittade polisen en skarpladdad pistol hemma hos honom inlindad och nedstoppad i en låda. Mannen erkände att lådan tillhörde honom men att han inte visste att den innehöll ett vapen.

En låda som, enligt mannen själv, han tvingats ta emot av andra som hotat honom. En förklaring som tingsrätten vägt in i sin bedömning. Hade han enligt lagens namn varit vuxen, alltså inte under 21 år, hade han dömts till ett fängelsestraff på minst två år. Mannen dömdes även för innehav av narkotika. (1 januari 2022 avskaffades straffrabatten för personer mellan 18 och 21 år)

16-årig pojke, grovt vapenbrott, Nyköping, september 2019

16-åringen åkte tillsammans med två personer från Södertälje till Nyköping för att träffa tjejer, uppgav han för polisen. När de väl anlänt i Nyköping åkte de till och från en parkering vid flera tillfällen under två dygn i ett bostadsområde intill en skog. Boende reagerade på de att okända personerna rörde sig vid skogen och sedan tillbaka till bilen och tillkallade därmed polis. En patrull anlände till platsen och mötte 16-åringen och ytterligare en person.

Polisen hittade en revolver och sex patroner i en påse några meter från bilen. 16-åringen erkände brott och sa att han tagit med vapnet för att han ville känna sig trygg. Provsvar från NFC visade inget dna på vapnet från 16-åringen, däremot fanns det på påsen. Pojken dömdes till sluten ungdomsvård i fyra månader. Han dömdes även för ringa narkotikabrott.

17-årig pojke, grovt vapenbrott, Katrineholm, september 2021

17-åringen kom in med en skarpladdad pistol på polisstationen i Katrineholm och tog på sig skulden för mordet vid Långbergsskolan i Nyköping under förra året. Sedan tidigare satt en man dömd till livstids fängelse för mord.

17-åringen dömdes inte för mordet utan erkände i efterhand att han fått vapnet av en annan person och tagit på sig mordet för att lösa en skuld, enligt domen. Han dömdes till sluten ungdomsvård i åtta månader för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, bland annat.

17-årig pojke, ringa vapenbrott, Eskilstuna, december 2019

Pojken ertappades med att ha fyra patroner. 17-åringen varken erkände eller nekade till brott.

Han dömdes till dagsböter.

15-årig pojke, ringa vapenbrott, Eskilstuna, mars 2021

Han dömdes till ungdomsvård efter att ha haft en kolsyrepistol och en patron. Luftvapen får man inte ha om man är under 18 år. 15-åringen dömdes även för brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Han erkände brott.

17-årig pojke, ringa vapenbrott, Katrineholm, augusti 2020

Han gick runt i Katrineholm med en soft airgun utomhus och siktade öppet mot föremål längs vägen. 17-åringen förnekade brott och uppgav i förhör att inte visste att vapen var tillståndspliktigt och att han köpt varan som en leksak.

Han dömdes till dagsböter.

16-årig pojke, ringa vapenbrott, Eskilstuna, november 2019

Pojken hade på sig pepparspray i en butik i centrala Eskilstuna. Han hade i förhör uppgett att han haft burken för att försvara sig och att han fått den av vänner. 16-åringen erkände brott men sa samtidigt att han inte visste att det inte var tillåtet att ha pepparsprej.

Han dömdes till dagsböter.

Vi begärde ut samtliga domar kring vapenbrott från 2018 till och med 23 maj i år från tingsrätterna i Eskilstuna och Nyköping. SVT har efter det gått igenom domarna och sammanställt alla fall där ungdomar dömts för vapenbrott som de begått när de var i åldern 15–18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet