Lokal telefonlinje ska fånga upp radikalisering

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen anordnar Eskilstuna kommun en konferens om våldsbejakande extremism där nationella samordnaren Mona Sahlin medverkar. Bland annat presenteras en satsning på en lokal hjälptelefon.

Även Mona Sahlin har, i sin roll som samordnare, varit med och drivit på att det ska finnas en nationell hjälptelefon för att bekämpa radikalisering. Redan idag finns flera lokala telefonnummer, och i Eskilstuna ska ett särskilt nummer alltså finnas i bruk redan nästa vecka. 

– Där kan någon som vill berätta något för oss, om det är en familj som är orolig för sin son eller dotter, så kan de berätta det för oss, berättar Tryggve Lundh, trygghetssamordnare i Eskilstuna kommun.

Våldsbejakande extremism

Ska upptäcka radikalisering tidigt

Syftet med telefonlinjen är att upp tecken på radikalisering tidigt. I kommunen har även nyligen begreppet Eskilstunainitiativet myntats med samma målsättning.

Från början var det imam Abd al Haqq Kielan vid Stora moskén som lyfte frågan om att engagera moskéer i arbetet mot rekryteringen till IS och fördömandet av våldsam islamism. Efter att han bjudit in lokala tjänstemän och politiker till ett möte i augusti beslutade man snabbt att döpa samarbetet till Eskilstunainitiativet.

Arbetar med värdegrund

Förhoppningen är nu att få alla moskéer att ställa upp på en gemensam värdegrund och ett tydligt fördömande av all form av våldsbejakande extremism. Arbetet med värdegrunden fortsätter och beräknas vara färdigt i oktober. Även ett antal politiker har samlats i en grupp för att vara med i arbetet.

– Där håller vi på att ta fram en åtgärdsmatris och så samarbetar vi med moskéerna direkt naturligtvis. Vi samarbetar med flertalet av imamer här, säger Tryggve Lundh, trygghetssamordnare i Eskilstuna kommun.

SVT nyheter Sörmland bevakar dagens konferens i Eskilstuna. Följ uppdateringarna här på webben och i kvällens sändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet