Pistolen dumpades vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen i centrala Stockholm och hittades vid dykningar efter att den misstänkta mannen pekat ut platsen. Foto: Polisens förundersökning

Tidigare lokalpolitikerns medgivande: Sköt vännen i huvudet

Uppdaterad
Publicerad

När han kom in i vardagsrummet hade hans vän placerat en pistol på bordet. En stund senare satt vännen död i fåtöljen efter att ha skjutits i bakhuvudet av misstag.

Det är den 60-årige före detta politikerns förklaring till vad som hände i lägenheten i Nyköping sensommaren 2021.

De båda männen är i 60-årsåldern och har känt varandra i många år.

Den mordmisstänkta mannen bor i Nyköping och har företrätt Sverigedemokraterna inom lokalpolitiken. Han uteslöts ur partiet tidigare i år.

Offret bodde i Stockholm men var på besök i Nyköping. Han försvann i månadsskiftet augusti-september förra året men efter att kroppsdelar påträffats i centrala Stockholm ett par veckor senare inledde polisen en förundersökning om misstänkt mord och lokalpolitikern blev snart misstänkt.

Letade tillsammans

I förhör nekade han länge till att han hade något med försvinnandet att göra men efter att polisen bland annat hittat blodspår och tändsatspartiklar i mannens lägenhet i Nyköping har han i polisförhör erkänt att det var han som höll i pistolen när det dödande skottet brann av.

Enligt den tidigare lokalpolitikerns version av händelseförloppet hade de gemensamt letat efter en bilnyckel i bostaden varpå en pistol hittats. Lokalpolitikern hävdar att de var osams, men att han inte visste att pistolen var laddad när han i upprört tillstånd plockade upp den och ett skott brann av.

Såg inget annat alternativ

Därefter såg han inget annat alternativ än att göra sig av med kroppen.

Det var lokalpolitikerns sätt att försöka komma undan och därmed kunna behålla sitt jobb och sina politiska uppdrag, säger han i förhör.

Kroppsdelarna hittades senare i vattendrag i centrala Stockholm dit kroppen fraktats. Den misstänkte mannen säger i förhör att han ville försöka få det att se ut som att han skjutsat upp honom dit före han dog.

Den tidigare lokalpolitikern är nu åtalad för mord, brott mot griftefriden och grovt vapenbrott. I andra hand är han åtalad för vållande till annans död.

Rättegången startar den 22 juni i Stockholms tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen hittade kroppdelar i Stockholm och en tidigare kommunpolitker i Nyköping åtalas. Det här är vad som har hänt i fallet med det misstänkta styckmordet. Foto: SVT/montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt styckmord i Nyköping

Mer i ämnet