Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pappa som åtalats för spädbarns död frias av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

En pappa i östra Sörmland som åtalats för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död efter att ett spädbarn dött frias. Det meddelade Nyköpings tingsrätt under fredagen.

Det var en morgon i juli förra året som polisen larmades efter det att spädbarnet förts med ambulanshelikopter till sjukhus med allvarliga skador. Direkt efter händelsen grep polisen barnets pappa och en annan person, som senare avskrevs från ärendet.

Mannen åtalades i början av januari i år och skulle enligt misstankarna ha skakat spädbarnet så kraftigt att det senare avled till följd av skadorna. Enligt åklagaren fick barnet omfattande skador i bland annat hjärnan. Men tingsrätten i Nyköping håller inte med.

– Tingsrätten har bedömt att den skadebild barnet haft tillsammans med det som i övrigt har kommit fram i målet inte innebär att det är bevisat att mannen har skakat barnet, säger rådmannen Maria Böös i ett pressmeddelande.

Ska gå igenom domen

Åklagaren i målet kommenterar domen så här i ett pressmeddelande:

– Jag har tagit del av domen och konstaterat att domstolen har frikänt mannen. Jag kommer nu noggrant gå igenom domen och ta ställning till om jag ska överklaga eller inte, säger kammaråklagare My Lindholm.

Mannen har hela tiden nekat till brott och redan efter rättegången 16 februari släpptes han på fri fot av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.