Yasmin Qais Albazaz, miljöinspektör på Eskilstuna kommun, blev utknuffad av butiksägaren när hon upptäckte att flera varor hade fuskmärkts. Foto: Privat/Eskilstuna kommun

Miljöinspektör blev knuffad och hotad av butiksägare

Publicerad

Vid en livsmedelskontroll i en butik i Eskilstuna upptäckte miljöinspektören Yasmin Qais Albazaz att flera varors bäst före-datum hade bytts ut till felaktiga etiketter. Då blev butiksägaren hotfull och knuffade ut inspektören från affären.

Flera livsmedel i affären hade passerat bäst före-datumet med över ett år, medan andra hade märkts om så att det såg ut som att de inte skulle gå ut förrän 2019.

– När jag hade kontrollerat de varor som hade gått ut tänkte jag kontrollera de varor som verkade ha bra datum. Men då upptäckte jag att flera av dem hade samma datum och att nya lappar hade satts på förpackningarna, säger miljöinspektören Yasmin Qais Albazaz.

Eskilstuna

Blev irriterad

Hon gjorde kontrollen tillsammans med en kollega i april. När hon frågade butiksägaren varifrån han köpt varorna blev han irriterad.

– Jag sa att om jag var du skulle jag inte vilja bli lurad om det var en grossist som märkt om varorna. Då blev han irriterad och sa att jag inte fick göra någon mer kontroll och att jag skulle gå därifrån. När han sa så började jag misstänka att det var han själv som ändrat bäst före-datumen eller att han åtminstone var medveten om att de ändrats.

När Yasmin Qais Albazaz fortsatte ta bilder på varorna blev butiksägaren ännu argare och höjde rösten.

– Han knuffade ut mig. Det kändes inte bra. Jag blev rädd att han skulle göra något värre, men försökte vara lugn och sa att jag ville fortsätta med kontrollen.

Förberedda på hotfulla situationer

Men det fick hon inte. Butiksägaren ställde sig i vägen och då hon upplevde situationen som hotfull gick hon genast ut ur butiken tillsammans med sin kollega.

Dagen efter kom butiksägaren till miljökontoret för att säga att han inte ville att Yasmin Qais Albazaz skulle genomföra en extra kontroll, då han tyckte att det var hon som betett sig olämpligt.

Nu har hon lämnat över ärendet till en kollega, som genomfört en ny inspektion. Butiksägaren har fått ett föreläggande och måste nu åtgärda bristerna.

Yasmin Qais Albazaz har polisanmält händelsen.

– Det är inte så vanligt att sådant här händer. Men vi är förberedda och backar om personer blir hotfulla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet