Foto: TT

Skärpta krav på munskydd i Eskilstunas äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag klockan 12 skärps kraven på munskydd för personal i äldreomsorgen vid nära omvårdnad i Eskilstuna kommun.

Sedan en månad tillbaka har Region Sörmland rekommenderat verksamheter i länet att ha munskyddskrav, men kommunerna har fått bestämma själva.

I Eskilstuna har det bara varit ett krav vid misstänkt smitta. Men på fredagen skärps reglerna och munskydd blir ett krav vid all nära omsorg.

Konstant smittnivå

– Det här beror egentligen inte på att vi ser en ökad smitta. Det gör vi inte, utan smittan har varit konstant de senaste veckorna. Det här gör vi i samråd med smittskydd och är en förebyggande åtgärd. Det görs för att stoppa upp så att vi inte får ett utbrott vid senare tillfälle, säger Malin Sjöberg, tillförordnad verksamhetschef vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Förebyggande åtgärd

Införandet av munskydd i äldreomsorgen sker på smittskyddet i Sörmlands rekommendation och är just till för att förebygga att smittläget förvärras.

– Det finns ett scenario där det inte är osannolikt att vi får en ökad smittspridning nu i augusti när arbetsplatserna och skolorna öppnar, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet