Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fas tre närmar sig i vaccinationslokaler som Träffen i Nyköping. När väl fas fyra genomförs kommer den att vara uppdelad i åldergrupper, berättar Region Sörmland i videon. Foto: Robin Persson/SVT

Ny fas i vaccineringen närmar sig i Sörmland – unga går sist i fas fyra

Uppdaterad
Publicerad

Snart har Sörmland klarat av de två första faserna i vaccinationen mot covid-19. Den stora gruppen i fas fyra får vänta till i sommar och det är de yngsta som får vänta allra längst då den fasen släpps på i omgångar.

Den andra fasen är nu inne i sitt slutskede i och med att resten av de som är 65 år och äldre nu kan boka sin vaccinering. Många av dem kan gå och få sin spruta nu till helgen.

Därefter inleds fas tre, som är relativt kort, innan resterande invånare över 18 år i Sörmland ska få sina doser. Hela planen bygger dock på att vaccinet fortsätter att levereras.

– Just nu får vi stabila leveranser av Pfizer framför allt och det år ungefär 10 000 doser i veckan, säger Magnus Johansson, vaccinationssamordnare vid Region Sörmland.

Fas 1 (januari–maj): Boende och personal på äldreboenden, övriga över 90 år, vård- och omsorgspersonal.

Fas 2 (mars–maj): Personer som är äldre än 65 år, vuxna inom LSS och berörd personal, personer som genomgår benmärgs- och organtransplantationer, personer med dialysbehandling.

Fas 3 (april–juni): Personer mellan 60–64 år, personer mellan 18–59 som tillhör riskgrupp.

Fas 4 (juni–juli): Övriga personer som är 18 år eller äldre där de äldsta kommer att gå först.

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet