Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Malin Hagerström (MP) höll presskonferens under tisdagsförmiddagen. Foto: SVT

Nyköpings kommun tvingas låna 600 miljoner för att klara investeringar

Uppdaterad
Publicerad

Fler platser i äldreboenden, en ny fritidsgård och en ny grundskola. Det är några av investeringarna som Nyköpings kommun ska göra under den kommande treårsperioden. För att klara av det måste kommunen låna 600 miljoner kronor nästa år.

Totalt väntas nettoinvesteringarna för 2019 uppgå till 692 miljoner kronor, vilket är något högre än prognosen för 2018. Det stod klart när Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterade sitt budgetförslag under en presskonferens på tisdagen.

De kommande tre åren väntas Nyköpings kommun investera för 1,8 miljarder kronor. Nästa år kommer man inte att klara av att finansiera investeringarna med skatteintäkter och därför måste man öka lånen med 600 miljoner kronor. Den totala lånesumman beräknas vara 2,9 miljarder kronor i slutet av 2021.

Nyköping

Här är några av de stora investeringarna:

  • S, C och MP prioriterar främst investeringar i lokaler och utrustning i grundskolan och förskolan. En ny grundskola ska byggas, samtidigt som en utbyggnad av fyra förskolor planeras under perioden 2019-2021. Totalt avsätts 500 miljoner kronor inom detta område.
  • 300 miljoner kronor avsätts för trafikförbättrande åtgärder. Här räknas bland annat byggstarten av Resecentrum in, liksom åtgärder för gång- och cykelvägar, parkering och belysning.
  • 100 miljoner kronor ska gå till byggnation av bostäder inom omsorgsområdet.
  • Dessutom investeras det i en ny fritidsgård och ett nytt föreningshus.

Budgeten ska upp i kommunstyrelsen den 19 november. Det slutgiltiga beslutet ska tas i kommunfullmäktige den 11 december.

Fakta:

  • S, C och MP:s budget ligger på totalt 3,4 miljarder kronor under 2019, jämfört med 3,2 miljarder 2018.
  • Det största tillskottet för nästa år får skola och förskola samt vård och omsorg. Skola och förskola får cirka 40 miljoner kronor mer och vård och omsorg får cirka 60 miljoner kronor mer än 2018.
  • Hemtjänsten får drygt 14 miljoner kronor extra.
  • VA-taxan och renhållningstaxan höjs med två procent vardera.
  • Skatten sänks med sex öre, till 21,42 kronor, då det sker en skatteväxling i samband med att nya Region Sörmland tar över ansvaret för regional utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet