Så åker man slalom som nästan blind, se Oliwer förklara. Foto: Privat/SVT

Oliwer från Katrineholm – slalomåkaren med 2 procents syn

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan började 15-åriga katrineholmaren Oliwer Rönnelin – som föddes med 2 procents syn – åka skidor. Idag tävlar han i slalom och drömmer om paralympics.

Oliwer Rönnelin har testat flera olika sporter, men det var skidorna han fastnade för. Framförallt för att det går snabbt.

– Det är en sådan upplevelse för mig som inte ser jättelångt. Åker jag i en hastighet som en seende tycker är långsamt så skulle jag ändå tänka att det går rätt fort och är häftigt.

Fredagsprofilen

2 procents syn på högra ögat

Det är på det högra ögat Oliwer har 2 procent syn. På det vänstra är han i stort sätt blind och uppfattar endast ljus, mörker och lite färger.

I backen blir han ledsagad av sin pappa, och även i vardagen måste han lita på hjälp från andra.

– Att få tillit till någon är en uppbyggnadsprocess. Jag har till exempel en kompis jag litar väldigt mycket på. Om vi gör något blir han mina ögon.

Drömmer om paralympics

När han tävlar gör han det mot andra ungdomar, men de har ingen synnedsättning. Trots det går det väldigt bra för honom. I fler av tävlingarna har han tagit topplaceringar.

En dröm han har är att någon dag delta i paralympics.

– Det skulle vara en väldigt frän grej för mig att ta del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet