Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De blir isolerade”. Hör enhetschefen Gudrun Juvonen om smittan på äldreboendet Bolindergården i Eskilstuna och om sjukdomsförloppet för de boende. Foto: Albin Aghamn

Dussintal smittade i nytt covidutbrott på äldreboende – men ingen svårt sjuk

Publicerad

På Bolindergården i Eskilstuna har minst 13 personer på boendet smittats med covid-19. Men än så länge har de som insjuknat bara fått milda symptom.

– Jag tror att det finns en oro inom arbetslaget för att dra runt på smitta, men det är klart att vi tycker det är bra att de boende inte blir så sjuka, säger enhetschefen Gudrun Juvonen.

I takt med att den smittsamma covid-19-varianten omikron fått fäste i samhället har några äldreboenden upptäckt att de fått in smitta. Alla kommuner i Sörmland, förutom Trosa och Vingåker, har smitta i äldreomsorgen just nu.

Men på Bolindergården, som just nu upplever länets största coronautbrott, är läget ett annat jämfört med hur det sett ut tidigare under pandemin. Att få in smitta på boendet var då förenat med livsfara för de boende.

Gudrun Juvonen arbetade inte inom verksamheten tidigare under pandemin men hon har tagit del av berättelserna från den tiden.

– Jag kan tänka mig att vi har en bättre organisation nu och en förberedelse inför vad som kan komma. 2020 visste vi inte vad vi skulle göra och vi hade inte skyddsutrustning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet