Pansarskott 86 skickas till Ukraina – utvecklades i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade riksdagen att stödja Ukrainas väpnade styrkor med krigsmateriel. Bland annat kommer man att skicka 5 000 pansarskott – ett vapensystem som är utvecklat i Eskilstuna.

500 miljoner kronor, 5 000 pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, lika många hjälmar och 135 000 fältransoner mat ska skickas till Ukrainas militär, som nu är i krig med Ryssland. Ett unikt beslut som innebär att Sverige går emot rådande praxis att skicka vapen till konfliktzoner.

Pansarskott 86 tillverkas av Saab Bofors men utvecklades i Eskilstuna på dåvarande Förenade fabriksverken, ett statligt bolag med huvudkontor i staden fram till 1991, då bolaget upplöstes.

Sörmland och kriget i Ukraina

Pansarskottet kan slå ut pansarskyttefordon, lastbilar och andra lättare bepansrade fordon och bedöms inte vara tillräckligt kraftfullt för att kunna slå ut stridsvagnar.

Lär dig mer om pansarskott 86 och se när det avfyras i klippet i spelaren ovan.

Fakta: Pansarskott 86

  • Närpansarvärnsvapen som är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.
  • Vapnet väger 6,7 kg och mäter 102 centimeter på längden och kan användas en gång innan det kasseras. Kan träffa mål på som mest 400 meters avstånd.
  • Internationell beteckning är Bofors AT-4.
  • Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar, men kan förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.
  • En senare version av vapnet (BU) kan avfyras inifrån byggnader.

Källa: Försvarsmakten

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet