Både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) valspurtade i Eskilstuna på onsdagen. Kjell Vestholm i Viptorp fick oväntat besök. Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT samt SVT

Partitoppar valspurtade i Eskilstuna

Publicerad

På söndag är det val till Europaparlamentet och med bara några dagar kvar valde både statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att på onsdagen valspurta i Eskilstuna.

Stefan Löfven besökte bland annat Volvo construction equipment där han träffade fackklubben. Därefter gav sig statsministern iväg till ett radhusområde i valdistriktet Viptorp för att knacka dörr, och försöka övertyga de röstberättigade som fortfarande inte bestämt sig.

– Allt fler börjar inse att något riktigt viktigt står på spel. Det här är ett värderingsval och det är viktigt att vi väljer väg, säger Stefan Löfven (S).

När det senast var val till Europaparlamentet var valdeltagandet i det aktuella distriktet drygt 36 procent, betydligt lägre än i Sverige som helhet. För fem år sedan röstade 51 procent av svenskarna i EU-valet.

– Det här är man inte van vid, säger Viptorpbon Kjell Vestholm som inte vill avslöja om statsministerns besök påverkat honom.

M kampanjade på torget

Men det var inte bara Stefan Löfven som valde att valspurta i just Eskilstuna. Det gjorde även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som tillsammans med en av partiets toppkandidater, Arba Kokalari, höll i ett kampanjmöte på Fristadstorget.

Enligt en väljarundersökning som Novus genomförde åt SVT och SR i april går Socialdemokraterna något framåt i opinionen jämfört med resultatet i EU-valet 2014. Moderaterna backar däremot och Sverigedemokraterna ökar kraftigt, enligt undersökningen.

– Den enda mätningen som betyder något är den som sker på söndag, säger Ulf Kristersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet