Marianne Kristiansson är professor i rättspsykologi vid Karolinska institutet och överläkare på Rättsmedicinalverket. Foto: JKF photo

Experten om hudkrämsofredandena: ”Ett omoget beteende”

Publicerad

Att smyga sig på kvinnor och kladda ned dem med hudkräm är emotionellt omoget, anser Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri och överläkare vid Rättsmedicinalverket.
– Det handlar troligtvis om en person som har svårt att få kontakt med människor, säger hon.

Ännu är det oklart vem han är, mannen som vid det här laget ofredat ett dussintal kvinnor i Eskilstuna. Men Marianne Kristiansson kan komma med teorier utifrån hans gärningsbeteende.

– Det är ett väldigt omoget sätt att få kontakt med människor. Vi kan misstänka att det handlar om någon typ av sexuell kommunikation, att det här är hans sätt att försöka skaffa sig sexuella kontakter, men det är svårt att säga säkert, säger hon.

Hon tror att han eventuellt kan vara påverkad av något som gör att han får sämre omdöme. En stressig situation eller händelse kan ha lett till att han inte kan styra hur han agerar.

Kommer troligtvis att upphöra

Det nedsatta omdömet kan innebära att ofredandena inte kommer att fortsätta någon längre tid.

– Utifrån det här omogna beteendet bedömer jag risken som låg att det kommer att eskalera. Det har hänt något i hans tillvaro som har fått honom att agera ut på det här sättet, men det kommer säkert att upphöra efter ett par dagar eller veckor. Risken att bli upptäckt är jättestor och han har nog inte kapacitet att göra några mer avancerade brott, säger Marianne Kristiansson.

Är han farlig, kan han bruka våld?

– Det kan vi inte säga med säkerhet, men jag bedömer att den risken är låg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet