• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Idag hölls rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot den så kallade ”hudkrämsmannen”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spektakulära jackan hetaste beviset mot ”hudkrämsmannen”

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot den så kallade ”hudkrämsmannen” som misstänks för fyra fall av sexuellt ofredande.

Det var under cirka en månads tid i februari och början av mars förra året som mannen härjade på Eskilstunas gator. Totalt anmälde tolv kvinnor att de ofredats av mannen, som vid flera fall ska ha sprutat eller placerat hudkräm på kvinnornas ryggar eller rumpor i samband med att han tafsat på kvinnorna.

– Alla kvinnor som anmält har lämnat liknande uppgifter över tillvägagångssättet men jag har bara valt att väcka åtal i fyra fall eftersom att det i de andra anmälningarna inte har gått att fastställa att det rör sig om en och samma person, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Hudkrämsofredandena

Många anmälningar

Åklagarens huvudbevisning bygger dels på samstämmiga uppgifter från de fyra målsägande och teknisk bevisning som bland annat placerar den åtalades mobiltelefon på platsen för en av gärningarna. Även en övervakningsfilm har fångat den misstänkte gärningsmannen sekunden innan han begår ett ofredande.

– Den misstänkte är klädd i en väldigt spektakulär jacka här, en likadan jacka som senare återfanns hemma hos honom vid husrannsakan. Flera målsägande har beskrivit att mannen skulle haft just en sådan jacka på sig, det finns också en selfiebild på mannen klädd i samma jacka i hans mobiltelefon.

”Åklagaren har åtalat fel person”

Den misstänkta mannen nekar till brott.

– Han menar att åklagaren har åtalat fel person, säger mannens advokat Tobias Israelsson.

Enligt försvaret kommer åklagarens bevisning inte hålla för en fällande dom.

– De utpekanden som finns är inte tillräckliga för en fällande dom. Sättet målsägandena beskriver gärningmannen på stämmer illa överens med min huvudman, dessutom har två av dem pekat ut andra män än min klient vid en fotokonfrontation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudkrämsofredandena

Mer i ämnet