Region Sörmland pausar viss planerad vård fram till den 13 december. Hör chefsläkare Marie Björnstedt Bennermo berätta varför i klippet ovan. Foto: SVT/ERIK G SVENSSON/TT

Region Sörmland förlänger vårdpaus: ”Behöver få loss mer personal nu”

Publicerad

Under torsdagen meddelade regionen att man förlänger pausen för viss planerad vård. Det nya beslutet innefattar även vård för barn och inom psykiatrin. 

– Vi behöver till viss del få loss mer personal nu, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten på Region Sörmland. 

Förra veckan gav Region Sörmland beskedet att man pausar viss planerad vård fram till den 6 december, men beslutet förlängs nu med ytterligare en vecka, till den 13 december.

Förra veckan berättade Marie Björnstedt Bennermo att det är vård för vuxna där man kan ha behov av att läggas in på sjukhus som kan komma att skjutas upp. Men i det nya beslutet omfattas även viss planerad vård för barn samt inom psykiatrin.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är vård där det skulle behövas narkossköterska eller narkosläkare. Och det är för att vi ska kunna frigöra de resurserna för att kunna bedriva intensivvård, säger Marie Björnstedt Bennermo.

Screeningverksamhet och primärvården påverkas däremot inte av pausen.

Hör Marie Björnstedt Bennermo berätta om varför man förlänger beslutet om att pausa vård i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet