Från och med måndag pausas viss planerad vård i Sörmland. Hör vilka patienter som kan komma att få uppskjuten vård och hur det påverkar vårdköerna i klippet ovan. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Smittspridningen ökar – nu pausar regionen viss planerad vård

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan i Sörmland fortsätter att öka och enligt regionen läggs i snitt fem personer in dagligen för vård av sjukdomen. För att frigöra mer resurser till covid-vården kommer regionen pausa viss vård i två veckor från och med måndag.

Trots att det är färre som vårdas för covid-19 på sjukhus i dagsläget än i våras väljer regionen nu att skjuta upp viss vård.  

Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland, berättar att flödet till akutvården är högre nu än i våras och att det i kombination med det ökade trycket på covid-vården skapar en högre belastning. 

Coronaviruset i Sörmland

Pausen är dock inte lika omfattande som i våras. Vård som gäller barn, psykiatri, screeningverksamhet, cancerkirurgi eller primärvård berörs inte.

När de patienter som berörs får sin planerade vård i stället är i dagsläget oklart: 

– Det beror på utvecklingen av covid-19, säger Marie Björnstedt Bennermo. 

Hör henne berätta mer om vilken vård som skjuts fram och hur det påverkar vårdköerna i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet