Region Sörmland fick 167 miljoner till förlossningsvården – har inte redovisat hur pengarna använts

Uppdaterad
Publicerad

Under ett flertal år har Region Sörmland fått miljontals kronor av staten för att förbättra kvinnovården. Men regionen kan inte redovisa hur en stor del av pengarna har använts. Det visar en granskning som SVT Sörmland har gjort tillsammans med Uppdrag granskning,

– Vi har använt varenda krona till kvinnohälsovården, säger Monica Johansson (S) ordförande för regionstyrelsen.

Mellan 2015 och 2020 har regionen fått 167 miljoner kronor till kvinnovården. Enligt regionens egen redovisning till Sveriges kommuner och regioner, SKR, har det gjorts ett större antal insatser under åren. Men hur mycket av de statliga pengarna som faktiskt gått till insatserna är oklart. Totalt har regionen redovisat för knappt en halv procent av pengarna som kommit in från staten.

Enligt regionen har pengarna fördelats ut till de olika verksamheterna. Men därefter kan man inte peka på vilka pengar som har gått till vad.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

2020 skärptes kraven på redovisningen och regionen måste betala tillbaka pengar som inte kan redovisas. Men innan dess finns det alltså stora hål i redovisningen.

En tidigare granskning visar att Sörmland är en av regionerna som haft högst andel svåra bristningar vid förlossning. Enligt regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) har pengarna från staten gjort skillnad. Men hur ser hon själv på att de stora hålen i redovisningen?

Hör henne svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet