Hör Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare i Sörmland, berätta vad han ser att regionen hade kunnat hantera annorlunda i pandemin. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT/SVT

Regionen: Vi hade inte beredskap för pandemin

Publicerad

Sörmland var en av regionerna som drabbades tidigt av pandemin. Som mest har det vårdats 33 patienter på iva för covid-19, vilket regionen inte hade beredskap för.

– Vi var inte förberedda på den snabba utvecklingen av pandemin, säger Magnus Johansson, regionsjukvårdsledare i Sörmland. 

När smittspridningen tog fart i mars förra året tog det inte lång tid innan de befintliga iva-platserna på länet var fullbelagda. Regionen fick plocka fram gamla omoderna respiratorer för att kunna vårda de allra sjukaste. Man fick även börja tillverka egen skyddsutrustning, för de befintliga lagren räckte inte till. Enligt regionen var ingen förberedd på att coronapandemin skulle slå så hårt som den gjorde. 

Hur ser sjukvårdsledaren Magnus Johansson på året som gått? Och vad skulle regionen ha gjort annorlunda om vi drabbades av en ny pandemi? Hör svaren i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet