Trots att färre behöver intensivvård för covid-19 idag än i våras är arbetet inne på covid-iva tungt. Följ med in på avdelningen i klippet ovan. Foto: SVT

Här vårdas de svårt covidsjuka – följ med in på iva i Eskilstuna

Publicerad

Under andra vågen av pandemin har antalet personer som behövt intensivvård i Sörmland minskat kraftigt. Men behovet består och arbetet inne på avdelningen är ofta tungt. 

– Man står upp hela tiden, man hinner aldrig sitta, säger undersköterskan Stina Asp Larsson. 

På Mälarsjukhuset finns det i nuläget tio iva-platser, sex av dem är för covidpatienter. Enligt Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig för intensivvårdsavdelningen i Eskilstuna, har medelåldern bland patienterna stigit under andra vågen.

– I våras var det många i 50-årsåldern och ibland ännu yngre. Den här gången har det varit många i 70-årsåldern, säger hon.

Coronaviruset i Sörmland

Region Sörmland meddelade nyligen att den tredje vågen av smittspridning har nått Sörmland och arbetet inne på covid-iva kommer att behövas ett bra tag framöver.

Starta klippet ovan för att se hur vården inne på iva går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet