Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pandemin har fått svenskarna att bry sig mer om sin hälsa. Hör Maria Vejdal, chef på Välfärd och folkhälsa i Region Sörmland ge exempel. Foto: SVT

Regionen: Sörmlänningar har lägre motståndskraft mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland är en av de värst drabbade regionerna när det kommer till covid-19. Exempelvis har just coronasmittade sörmlänningar störst behov av intensivvård i hela landet. Enligt regionen är orsakerna till varför det är så inte utforskade, men det går redan nu att dra vissa slutsatser.

– Oavsett vilken kris som drabbar oss så kommer hälsan att vara avgörande för vilka grupper det slår hårdast mot, säger säger Maria Vejdal, verksamhetschef Välfärd och folkhälsa i Region Sörmland.

Enligt henne har Sörmlands befolkning länge haft problem med folkhälsan och utmaningarna har varit större än i andra delar av landet.

Stor övervikt och hög alkoholkonsumtion

Exempelvis sticker Sörmland ut gällande övervikt som noterats i länet redan bland fyraåringar. Även alkoholkonsumtionen sticker ut. 17 procent av sörmländska män har själva uppgett att de har ett riskbruk. Rikssnittet ligger på 10 procent. För kvinnor är samma statistik 11 procent i Sörmland och rikssnittet ligger på 5 procent.

– Nämnas utifrån just pandemin kan även att Sörmland har en större andel äldre än genomsnittet i landet samt en hög socioekonomisk tyngd. Det innebär att vi har en högre grad av bakomliggande sjukdomar, som bidrar till en lägre motståndskraft hos individen om man drabbas av covid-19, säger Maria Vejdal.

Enligt regionen kan ytterligare en bidragande faktor till varför just sörmlänningar drabbas så hårt av covid-19 vara att pandemin kom tidigt till länet, när vårdpersonalen ännu inte hade tillräckligt med kunskap om det nya viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet