Anna Ormegard, divisionschef primärvården Region Sörmland, säger till SVT att man nu upprättat en tydligare rutin för att stötta medarbetarna. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Region Sörmland utreder två fall av anhörigvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland utreder just nu två fall av felaktig hantering av vaccindoser. Det handlar om anhöriga till medarbetare på vårdcentraler i länet som har fått restdoser av vaccin mot covid-19.

– Jag är djupt besviken över detta agerande, säger Anna Ormegard, divisionschef primärvården Region Sörmland.

Liknande händelser har tidigare i veckan inträffat på Eskilstuna kommun. Inom Region Sörmland handlar det om två tillfällen. Ett på en vårdcentral i Katrineholm och ett på en vårdcentral i Nyköping, men regionen kan inte garantera att dessa är de enda fallen.

– Vi har varit tydliga med att om det uppstår restdoser ska man identifiera personer i fas ett. Om man inte kan få tag på någon ifrån fas ett får man gå vidare till att erbjuda personal inom hälsa och sjukvård. Om det därutöver inte finns någon och man hamnar i en situation där man är osäker ska man ta frågan till divisionschef eller hälsovalschef, säger Anna Ormegard.

Coronaviruset i Sörmland

Stötta medarbetarna

Region Sörmland arbetar nu med att förtydliga sina riktlinjer angående vaccin mot covid-19 för att minimera att liknande händelser inträffar i framtiden.

– Dels tittar vi på vad som har hänt vid de här två tillfällena, men vi har redan i dag upprättat en tydligare rutin för att stötta våra medarbetare och chefer kring beslut om restdoser uppstår, säger Ormegard.

Inga doser får slösas

Hon förtydligar att det moraliskt viktigaste ansvaret är att alla vaccindoser används.

– Och det är just den här avvägningen som hela tiden uppstår mellan att vi har ett visst antal planerade doser och vi får doser över. Jag känner verkligen att vårt primära ansvar är att inga doser ska slängas och jag tror det är i den här vågskålen man har hamnat när man tagit beslut att vaccinera anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet