Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotta Påhlman Lind konstaterar att intresset för att vaccinera sig sjunkit betydligt under det senaste året. Foto: SVT/TT

Rusning för ett år sedan – nu tvingas Region Sörmland kassera vaccin

Uppdaterad
Publicerad

För bara ett år sedan blev Region Sörmlands telefonväxel helt blockerad när länsborna försökte att boka tid för vaccinering mot covid-19. Idag är intresset betydligt svalare. Följden har blivit att vaccindoser nu får kasseras.

Vaccineringen med dos 4 går trögt just nu, både i Sörmland och resten av landet. Vad det beror på är svårt att säga menar ansvarig på regionen.

– Dels kan det vara så att man inväntar att det ska gå fyra månader, dels kan man ha blivit sjuk i covid-19 och avvaktar av den anledningen. Men sedan finns det kanske de som tycker att smittspridningen är låg och att man kan vänta, säger Charlotta Påhlman Lind som är ansvarig för vaccinationsenheten.

Doser måste kasseras

Nu har man hamnat i en situation som för ett år sedan hade varit omöjlig – doser med vaccin måste kasseras.

– Det kan vara så att man öppnar en ampull men sedan kommer inte så många patienter att det går åt. Vårt vaccin har dessutom bäst före-datum så om inte fler vill ta det så måste det kasseras och då kommer vi att avvakta med att beställa nytt.

Försiktigt positiv

En liten ljusning ser dock Charlotta Påhlman Lind när det gäller intresset för att boka tid – även om det inte går att jämföra med trycket för ett år sedan.

– De tider vi lägger ut går åt och vi har en del förfrågningar på vår vaccinationstelefon. Det kunde vara bättre men jag är ändå försiktigt positiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.