Vito Kunstek är en av de nyköpingsbor som har hämtat ut sin lånebok via den nya ”take away”-lösningen. Foto: SVT

Rusning när stängt bibliotek ordnar bok-”take away”

Publicerad

Nyköpings bibliotek är stängt sedan de lokala restriktionerna trädde i kraft. Men intresset för att låna böcker är ändå stort och nu har biblioteket startat böcker på avhämtning – som ska vara coronasäker.

– Vi har kollat med Folkhälsomyndigheten och böcker är ytor som inte ska smitta, säger Eva Rydén, verksamhetschef på stadsbiblioteket i Nyköping.

Trots låsta dörrar och tydligt skyltat om stängt fram till 26 november är det, med gott avstånd, full rörelse utanför entrén till Culturum i Nyköping där stadsbiblioteket är inrymt.

Böcker levereras i korgvagn

Innan besökarna dyker upp har de reserverat boken via nätet eller telefon och vid entrén ringer de upp på nytt och personalen kommer ut med böckerna i en korg. Mycket handsprit går åt och stundtals går bokvagnen varm.

Coronaviruset i Sörmland

– Det är fullt upp. Vi levererar böckerna i korg eller på distans och all hantering sker i förväg där inne, säger Eva Rydén.

”Känns inte bra att stänga”

Under tiden SVT är på plats utanför ingången kommer många och känner på dörrarna och undrar över stängningen.

Hur känns det att stänga en lokal som normalt alltid är öppen för allmänheten?

– Folkbiblioteken är en viktig institution i vårt demokratiska samhälle. Vi har hjälper ju också många med datorer. Det känns naturligtvis inte alls bra att stänga men samtidigt måste varje individ och varje institution göra sitt för att bromsa smittspridningen, säger Eva Rydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet