Det finns olika känslor kring att fira studenten i coronatider. I klippet berättar fyra blivande Eskilstunastudenter hur de känner. Foto: SVT

Så firas studenten i Eskilstuna: ”Såg fram emot studentfester”

Uppdaterad
Publicerad

12 juni är dagen då de nybakade studenterna i Eskilstuna får springa ut till sina anhöriga som väntar på skolgården. Men precis som förra året är inte allt som vanligt och bara två anhöriga eller närstående får ta emot sin student.

Förra året var studentfirandet i Eskilstuna uppdelat på två dagar. Men i år kommer alla gymnasieskolor – fristående, kommunala och gymnasiesärkolan – ha sina utspring under en och samma dag: 12 juni.

Ingen studentkortege

Avslutning och utspring kommer ske klassvis, vid olika klockslag och genom olika dörrar på skolorna. Dessutom kommer det inte gå att ha ett traditionellt utspring där skolgårdarna är fyllda av släktingar och vänner. I stället kommer antalet vänner eller anhöriga per elev vara begränsat till två personer.

Coronaviruset i Sörmland

Inga studentflak tillåts och alltså blir det ingen studentkortege genom staden.

Det pågår diskussioner om att även hitta digitala lösningar för firandet.

I klippet berättar några blivande studenter i Eskilstuna om vad de tycker om att ta studenten under den pågående pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet