Eskilstunapolitikerna Kim Fredriksson (SD), Jimmy Jansson (S) och Firat Nemrut (V). Foto: SVT

Så vill politikerna få fler in i yrkesutbildningarna

Publicerad

Arbetslösheten i Eskilstuna är bland de högsta i landet. Samtidigt står många yrkesutbildningsplatser tomma. Platser som leder till heltidsjobb i nio av tio fall. SVT Sörmland har frågat politikerna hur de tänker lösa problemet.

Personer som påbörjat en yrkesvuxenutbildning men av någon anledning inte gått klart den kan få sitt försörjningsstöd indraget. Något som görs redan idag, enligt Socialdemokraterna.

– Det vi kan göra och också gör i den mån som vi får av lagstiftningen är att dra in ersättningar och det sker än mer frekvent idag än vad det gjorde för kanske ett antal år sedan, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

SD vill se över försörjningsstödet

Däremot menar Socialdemokraterna att det inte finns stöd i lagstiftningen att dra in försörjningsstödet för de som väljer att inte söka en utbildning. Något som Sverigedemokraterna är villiga att se över.

– I första hand vill vi uppmuntra folk att söka utbildningarna, men om vi upplever att det inte har en effekt så är vi beredda att pröva att dra in försörjningsstödet för personer som kan jobba men som inte gör det, säger Kim Fredriksson (SD), oppositionsråd.

V vill gå den frivilliga vägen

Vänsterpartiet i Eskilstuna anser dock att motivation är det enda sättet att få fler att utbilda sig.

– Vänsterpartiet är inte villiga att dra in bidrag för de som valt att inte söka en utbildning. Först och främst ska vi jobba med motivationsarbete och jag tror inte att bestraffning ger effekt, säger Firat Nemrud (V), partiledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Jobb

Mer i ämnet