• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Därför slipper 22-åringen maxstraffet

Publicerad

Kuppen var inte särskilt planerad och utfördes med hjälp av en vanlig slägga, ett par cyklar och en vanlig väska. Det är några av skälen till att 22-åringen inte fick maxstraffet på sex års fängelse trots att stöldgodset värderats till omkring 60 miljoner kronor, berättar rådmannen Samuel Hägg.

Kuppen var utan tvekan planerad, men rätten nöjde sig med att döma 22-åringen till fyra år och sex månaders fängelse.

– Viss planering har det varit. Man har haft flyktcyklar och en båt men ingen särskild planering som går utöver det vanliga, säger Samuel Hägg.

Förutom fängelsestraffet ska 22-åringen ska betala Strängnäs domkyrkoförsamlings rättegångskostnader, totalt 90 000 kronor. Ett eventuellt skadestånd för den sönderslagna montern och andra omkostnader som församlingen haft på grund av stölden ska behandlas som ett separat tvistemål vid ett senare tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet