SKR vädjar svenska folket att vaccinera sig där man bor. Hör Emma Spak, chef för hälso- och sjukvården på SKR, berätta varför i klippet ovan. Foto: Fredrik Sandberg TT/Pressbild

SKR: ”Vi vädjar till befolkningen att vaccinera sig där man bor”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lyfte Region Sörmland problemet med att många utomlänsbor vaccinerar sig i Sörmland. Nu har Sverige kommuner och regioner, SKR, börjat kartlägga hur det ser ut med utomlänsvaccinationer i landet.

I veckan meddelade Region Sörmland att 1 600 personer som inte är folkbokförda i länet har fått vaccin mot coronaviruset. Majoriteten av dessa personer har en anknytning till länet, genom jobb eller genom att leva här under längre perioder, men vissa har ingen koppling till Sörmland. Något som regionen anser kan bli problematiskt då fördelning av vaccin sker baserat på antal folkbokförda i regionen.

Nu startar SKR en kartläggning av var befolkningen vaccinerar sig.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi vädjar till befolkningen att vaccinera sig där man bor, säger Emma Spak, ansvarig för sjukvården inom Sveriges kommuner och regioner.

Hör henne berätta varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet