Region Sörmland ska nästa år kraftigt minska antalet bemanningsanställda inom hälso- och sjukvården. Foto: Otilia Bogen/SVT

Region Sörmland vill sluta med inhyrd personal – satsar på egna anställda

Uppdaterad
Publicerad

Från och med februari ska regionen kraftigt börja reducera inhyrningen av sjuksköterskor i Sörmland. Målet är att göra sig oberoende av bemanningsföretag och istället anställa mer egen personal.

Satsningen är förhandlad med Vårdförbundet och är bland annat tänkt att bidra till ökad patientsäkerhet, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

– Vi gör det här för att vi vill värna våra medarbetares arbetsmiljö, förbättra kontinuiteten, öka patientsäkerheten, och för att vi hellre anställer medarbetare än hyr in till hög kostnad, säger Magnus Johansson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland.

Hög andel inhyrd personal

Idag utgörs åtta procent av regionens sjukvårdspersonal av bemanningsanställda. På enskilda avdelningar ligger den siffran på över femtio procent, och då handlar det framförallt om sjuksköterskor.

– Vi har en alldeles för hög andel just nu, och det här går ut över våra egna medarbetare, säger Magnus Johansson som bland annat pekar på svårigheterna med att skapa stabila arbetsgrupper och långsiktigt jobba med utveckling av verksamheten.

Ökad ersättning

Som en del av satsningen har det beslutats att sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor ska få ökad ersättning när de jobbar på obekväma arbetstider. En ersättning som motsvarar cirka 40 miljoner kronor. Utöver det ska även en tillfällig bonus på 30 000 kronor införas till de som rekryterar nya kollegor till sin arbetsplats.

Satsning i flera steg

Från Vårdförbundets sida ser man positivt på de satsningar som nu görs för att minska beroendet av inhyrd personal, men pekar samtidigt i pressmeddelandet på att det kommer krävas ytterligare satsningar framöver. Något Magnus Johansson håller med om.

– Vi gör det här i flera steg. Den reduktion vi gör nu kommer inte innebära ett totalt stopp för inhyrd personal, utan en kraftig reduktion av allmänsjuksköterskor. Specialfunktioner och barnmorskor kommer vi ha fortsatt behov av att hyra in ett tag till. Vi kan inte ta allt på samma gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.