Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo om det kommande vaccinet och varför vaccineringen ändå fortsätter med det gamla. Foto: Johan Nilsson, TT

Snart dags för ny covid-spruta – trots begränsad effekt mot nya mutationen

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Sörmland har ökat under sommaren, och tros öka ännu mer efter semestern och skolstarten. På uppmaning av Folkhälsomyndigheten kommer Region Sörmland erbjuda en ”höstdos” från och med den 1 september. Men vaccinet som erbjuds då väntas vara detsamma som föregående doser och har sämre effekt mot den senaste virusvarianten.

Det är BA.5, en variant av omikron, som är den dominerande i Sörmland för tillfället. Förra veckan bekräftades 310 nya fall i Sörmland. Eftersom den allmänna testningen upphört är det nästan enbart vård- och omsorgspersonal och enstaka inneliggande patienter som testats för sjukdomen.

– Det ger ändå en bild av hur spridningen i samhället ser ut, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Den nya virusvarianten orsakar oftast en lindrigare form av covid-19, men medför fortfarande risker för äldre, personer med bakomliggande sjukdomar och gravida. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att dessa får en femte vaccindos, och övriga befolkningen en fjärde, från och med den 1 september. Detta trots att de nya, uppdaterade covid-vaccinen ännu inte kommit.

I klippet berättar Signar Mäkitalo om det kommande vaccinet och varför vaccineringen ändå fortsätter med det gamla.

v. 24: 71

v. 25: 107

v. 26: 180

v. 27: 158

v. 28: 204

v. 29: 252

v. 30: 294

v. 31: 310

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet