Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill Georgios Drivas och Saga Ellqvist, som gått Nyköpings kommuns kurs för familjehem, öppna sitt hem för utsatta barn. Hör dem berätta. Foto: Robin Persson/SVT

Snart redo för sitt första familjehemsbarn – Georgios och Saga har gått kommunens kurs i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta kurstillfällen så är Georgios Drivas och Saga Ellqvist från Nyköping snart redo att ta emot deras första familjehemsplacering. Så fort kommunens utredning om deras lämplighet är klar så är det fritt fram.

Behovet av nya familjehem är stort. I Nyköping märks nu ett ökat intresse för de utbildningar som kommunen håller i.

– Vi har haft en stor deltagargrupp i år och det är jätteroligt, säger Anna-Karin Rentoft Wivegg, förste socialsekreterare vid Nyköpings kommun.

Lär sig om utmaningar

Familjehemskursen består av åtta tillfällen då deltagarna samlas, normalt hålls den en gång per år men om intresset skulle öka ännu mer så finns det möjlighet för fler omgångar.

– Vi lär oss om vilka förutsättningar de här barnen kan ha och också om vilka utmaningar de här föräldrarna kan ställas inför, säger Anna-Karin Rentoft Wivegg.

Kan få mentorfamilj

Vissa av kursdeltagarna är under utredning av Nyköpings kommun medan några redan är utredda och är beredda att ta emot familjehemsbarn. De som är nya kan få tillgång till en mentorfamilj som stöd i början.

– Och så har man ju alltid kontakt med oss på socialtjänsten och sin familjehemssekreterare, säger Anna-Karin Rentoft Wivegg.

”Därför vill vi öppna vårt hem för utsatta barn” – hör blivande familjehemsföräldrarna i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.