Pantabanksägaren Mikael Thords berättar att besökarna är i väldigt olika livssituationer då de kommer för att låna pengar. Foto: SVT

Pandemin kan tvinga fler till pantbankerna under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är högsäsong för pantbankerna då många vill ha loss extrapengar till semestern. Och till hösten kan fler tvingas dit på grund av pandemins ekonomiska konsekvenser, tror Mikael Thors som äger pantbanker i bland annat Eskilstuna.

– Företag konkursar, folk blir arbetslösa. Då kanske man tittar lite extra på vad man kan göra sig av med, eller belåna, säger han.

På en pantbank kan man låna pengar genom att lämna in sina tillhörigheter. Varan värderas av pantbanken, och så får kunden låna utifrån den summan. Kunden väljer att antingen hämta tillbaka sin vara och då betala ränta, eller lämna kvar den hos pantbanken som säljer varan vidare.

På pantbankerna i Eskilstuna har man ännu inte märkt av någon ökad tillströmning på grund av coronapandemin, men det kan komma att ändras till hösten, enligt Mikael Thors. Hör honom berätta mer om detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet