Bild från invigningen av lägret i Japan.

Sörmländska scouter varnas för smitta

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 scouter från Sörmland var på plats i Japan där en dödlig smitta fått fäste. De uppmanas nu att snabbt söka vård i förebyggande syfte.

Ett flertal scouter från Sörmland, bland annat från från Katrineholm och Eskilstuna, uppmanas nu att söka vård för en så kallad meningokocksjukdom som i förlängningen kan ge hjärnhinneinflamation. För fem dagar sen kom elva ungdomar och ledare från Katrineholm hem från Japan.

Ingen av de sörmländska scouterna har hittils visat några symptom. Pelle Andersson, kontaktperson för scouterna i Katrineholm, var själv på plats i Japan men oroas inte nämnvärt av smittlarmet.

Smitta på scoutläger

– Jag tror inte det är någon större fara eftersom vi kom hem för fem dagar sen och ingen ännu visat några symptom, säger han.

Scouterna från Katrineholm kommer dock alla att uppsöka vårdcentral för kontroll.

Även två scouter från Eskilstuna , en från Nyköping och sex scouter från Gnesta har varit plats i Japan.

Smittskyddsläkaren: ”Sök vård”

Smittskyddsläkare Christina Kallings Larsson vid Landstinget Sörmland fick informationen om smittan tidigare under måndagen och hon ställer sig bakom Folkhälsomyndighetens rekommendation att söka vård i förebyggande syfte.

– Tillståndet kan bli jätteallvarligt i förlängningen så jag står bakom deras uppmaning, säger hon.

Behandlingen består av en antibiotikatablett som ska tas direkt.

– Det är inget stort ingrepp och är klart värt ansträngningen med tanke på riskerna, säger Christina Kallings Larsson.

Meningokockinfektion

Sjukdomen benämns också som epedemisk hjärnhinneinflammation och sprids genom nära kontakt, i regel som en luftburen droppsmitta. Inkubationstiden hos dem som insjuknar är vanligen två till tre dygn. Vid kliniskt uttalad meningokocksjukdom har patienten ofta en blodförgiftning (sepsis) och en svår hjärnhinneinflammation, som snabbt måste behandlas för att patienten skall bli helt återställd.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet