Sörmlandstrafiken uppmanar sina resenärer till att använda de bakre dörrarna. Foto: SVT/Peter Widén

Sörmlandstrafiken förlorar stora intäkter under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlandstrafiken tappar stora intäkter under coronapandemin. Färre resenärer och fler som tjuvåker är en del av förklaringen.

– Det är beklagligt att det finns folk som utnyttjar situationen, säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Jämfört med samma period under förra året har Sörmlandstrafiken tappat 80 procent av sina intäkter, något som P4 Sörmland var först med att berätta om.

– Tappet började i mitten av mars i takt med att coronasituationen eskalerade, säger Johan Tollén.

Coronaviruset i Sörmland

”Ska inte vara någon trängsel”

Men han poängterar att Sörmlandstrafiken räknat med att tappa en hel del med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det ska inte vara någon trängsel på bussarna, det viktiga är att vi kommer ur den här pandemin på bästa sätt.

Samtidigt finns det en del resenärer som inte betalar för sig eftersom att de främre bussdörrarna hålls stängda, för att skydda förarna.

– Eftersom att resenärer inte längre kan köpa biljetter i bussen har vi hänvisat till appen eller ombud. Men det finns fortfarande de som kliver på utan att betala för sig, säger han.

Kontrollanter på bussarna

Sörmlandstrafiken har kontrollanter på bussarna.

– Det kommer alltid att finnas de som ser det som en chans att tjuvåka, men vi kan inte samtidigt kontrollera alla resenärer. Vi hoppas att folk fattar rätt beslut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet