Tomas Lindroos, direktör på Eskilstuna stadsmission, menar att tiggeriförslaget redan fått konsekvenser. Foto: SVT

Stadsmissionen ser ökad utsatthet efter tiggeriförslaget

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Eskilstuna kommunfullmäktige rösta om förslaget att införa tillståndskrav för tiggeri. Men förslaget har redan fått konsekvenser för de allra mest utsatta. Det menar Eskilstuna stadsmission.

– Vi noterade det redan tidigt och misstänkte att det kunde bli resultatet av det här förslaget att reglera tiggeriet. Och det ser vi också nu som en naturlig följd, säger Tomas Lindroos, direktör på Eskilstuna stadsmission.

Befarade en ökad utsatthet

De befarade redan i sitt remissvar till förslaget att en hatisk och våldsam inställning till EU-medborgare kunde förstärkas och få ett slags berättigande.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Om politiker säger och beslutar att det är fel att tigga på gatan – då är det lättare för mig som enskild individ att också tycka och ge uttryck för att 'du ska inte vara här, du har inte rätt att vara här och tigga pengar, för inte ens politikerna tycker det', förklarar han.

Spottar eller sparkar

De EU-medborgare som stadsmissionen möter talar också om en ökad utsatthet.

– Det vi får höra är att folk kanske spottar på dem, eller sparkar mot dem, eller säger otrevliga saker. Och i värsta fall blir kvinnorna föreslagna och efterfrågade att utföra sexuella tjänster, säger han.

Avböjer mediemedverkan

Många EU-migranter i Eskilstuna avböjer också numera att prata med medier.

– Det är vår bild också, och jag tror att det är av rädsla. Och det tror jag har att göra med att det har blivit ett större medieintresse, just på grund av tiggeriregleringen här i Eskilstuna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet