Tryckfrihetsexperten Nils Funcke om de allvarliga konsekvenserna efter kommunernas mörkning. Foto: TT

Tryckfrihetsexperten: ”Kontraproduktivt att inte lämna ut uppgifterna”

Uppdaterad
Publicerad

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att kommunerna i Sörmland inte uppfyller de krav som grundlagen ställer om att man ska få ta del av allmänna och offentliga handlingar.

– Det är stick i stäv med allt vad lagstiftning och regelverk heter.

Enligt en granskning som har gjorts av Sörmlands Media har kommunerna i länet påstått att de saknar information om antalet smittade inom äldreomsorgen. Detta för att undanhålla informationen från medierna.

– Jag förstår inte hur de resonerar. Det primära för myndigheterna idag är ju att vidta åtgärder för att bekämpa den här pandemin och en del i det är att vi har en upplyst allmänhet som vet hur läget ser ut inom bland annat äldrevården. Utomstående ska kunna se hur verksamheten sköts och då får man den bilden oftast genom media, säger Nils Funcke.

Coronaviruset i Sörmland

Gör kommunerna fel rent lagligt när de väljer att undanhålla informationen?

– Jag skulle säga att de inte uppfyller de krav som grundlagen ställer på dem när det gäller att ge allmänheten insyn i hur verksamheten sköts och vad som förekommer där.

Måste inte de boende inom äldrevården skyddas så att inga identiteter kan röjas?

– Det är klart att de boendes integritet måste respekteras men då finns lagstöd att man inte lämnar ut uppgifter på personnivå, men generellt sett finns det inga som helst skäl för att sekretessbelägga vilka äldreboenden smittan finns på och hur omfattande smittspridningen är. Det späder bara på ryktesspridning om man inte är transparent ifrån myndigheternas sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet