Tolv personer har häktats vid tingsrätterna i länet efter polisens operation Trojan Shield.

Två släppta efter jättetillslaget i operation Trojan Shield

Uppdaterad
Publicerad

Två män har släppts på fri fot efter att ha häktats av Nyköpings tingsrätt i samband med den stora polisoperationen Trojan Shield. Båda är dock fortsatt misstänkta.

– För närvarande förelåg inte förutsättning att hålla dem häktade. Det handlar om allt från misstankegrad till proportionalitet, säger Jonas Peterson, åklagare vid riksenheten mot organiserad och internationell brottslighet.

Den ena som släppts på fri fot är 51 år och misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott. Den andra är 58 år och misstänks för grovt narkotikabrott. Båda hemmahörande i Stockholms kommun.

– Utredningen fortsätter och min bedömning i nuläget är att samtliga kvarvarande kommer begäras fortsatt häktade, säger Jonas Peterson.

Tolv häktades i länet

Sammanlagt häktades tolv personer i Sörmland i samband med den uppmärksammade operationen Trojan Sheild. Av dem häktades nio av Nyköpings tingsrätt och tre av Eskilstuna tingsrätt. Fyra av dem är hemmahörande i Sörmland och alla är fortsatt häktade.

Jonas Peterson vill inte kommentera mer om utredningen men menar att den är mycket omfattande.

– Det är en tidig bedömning men min prognos är att det kommer ta runt nio månader innan åtal väcks.

Skapade avlyssnad telefontjänst

Efter att amerikanska FBI skapat den krypterade telefontjänsten Anom, och fått kriminella att utnyttja den, kunde polismyndigheter i hela världen delta i operationen Trojan Sheild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet