Foto: SVT

Tvångsvårdade Josefin tog sitt liv – nu nekas pappan skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Josefin tog sitt liv medan hon var omhändertagen av socialtjänsten i Eskilstuna. Innan dess hade hon omplacerats över 30 gånger. SVT har granskat fallet och visat att Josefin aldrig fick den vård hon hade rätt till. Pappan krävde skadestånd av staten, men nu avslår Justitiekanslern hans begäran.

Förra året yrkade pappans juridiska ombud att staten skulle betala ut en summa på 299 692 till honom. Anledningen som uppgavs var att han fått sitt familjeliv förstört till följd av att myndigheterna misskött vården av hans dotter.

Justitiekanslern har nu beslutat att avslå pappans skadeståndsyrkande. I beslutet skriver JK bland annat att ”...de brister som konstaterats är orsakade av hur Eskilstuna kommun har beslutat om vård- och behandlingsinsatser. Det finns inget som tyder på att den svenska lagstiftningen som sådan skulle vara otydlig eller att den skulle ha hindrat kommunen från att fatta de beslut som situationen krävt”.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Ska fundera på att stämma kommunen

Advokat Andreas Karlgren, som företräder pappan, säger att hans klient nu får fundera över om de ska driva fallet i domstol.

– Staten menar att de inte har ansvar utan skjuter över det till kommunen och det betyder såvitt jag kan förstå att man får stämma kommunen, säger han.

Flyttades över 30 gånger

Josefin, som egentligen hette någonting annat, omhändertogs av myndigheter som ettåring och tillbringade därefter sitt liv genom att slussas runt mellan familjehem, vårdboenden och psykmottagningar. Totalt flyttades hon över 30 gånger, enligt psykologutlåtanden bidrog de många flyttarna till att traumatisera henne.

När hon som 14-åring tog sitt liv var hon placerad på ett särskilt vårdboende i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet