Trots gratis primärvård – många väljer fortfarande akuten

Publicerad

Trots att det är gratis sedan två år tillbaka att besöka vårdcentralen, är det fortfarande många som väljer att gå till akuten. Bland annat för att en del upplever att det är svårt att få tid på vårdcentralerna i länet.

Efter SVT:s artikel om trycket på akuten är det flera som har skrivit på sociala medier att de går till akuten istället för att det är svårt att få en tid på vårdcentralerna. Eskilstunabon Tess Karlsson är en av dem.

– Vi skulle besöka vårdcentralen men blev hänvisade till akuten, som var fullbelagd, berättar hon för SVT.

Ökat tryck på vårdcentralerna

Det var i januari 2017 som Region Sörmland tog bort avgifterna för att besöka vårdcentralen. Tanken var att patienter med lättare åkommor skulle besöka vårdcentralen istället och att det i sin tur skulle minska trycket på länets akutmottagningar. Antalet besök på akuten har dock inte har förändrats under 2017, medan trycket på vårdcentralerna har ökat enligt en utvärdering som Region Sörmland har gjort.

”Det är svårt att få en tid”

Efter SVT:s artikel om att det är fortsatt högt tryck på akuten löd några av kommentarerna på sociala medier:

”Det är lättare att komma in i Fort Knox än att komma in på vc (vårdcentralen).”

”Inget konstigt alls (att trycket har ökat), man får ju inte komma till vc.”

”Svårt att få tider på vc.”

”När man ringer till vc så bedömer de oftast att det inte behövs en akuttid och att man klarar sig hemma med Alvedon, och att om man har besvär kvar hör av dig igen men helst kl. 07.00. Det är då alla andra ringer.”

Hör Tess Karlsson i klippet ovan berätta om sina erfarenheter av vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer