Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredning: Vårdchefer som vaccinerat anhöriga har brustit

Utredning: Vårdchefer som vaccinerat anhöriga har brustit

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Eskilstuna kommuns utredning kring de chefer som gett anhöriga vaccination klar. Den visar att chefer har låtit vaccinera anhöriga – men att de inte borde ha gjort det. Eftersom det bland annat handlat om en pressad tidssituation väljer kommunen att låta alla inblandade chefer ha kvar sina jobb.

För ett par veckor sedan avslöjade SVT att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera sina anhöriga mot covid-19. En anställd som då inte var i tjänst reagerade starkt på detta och menade att hen inte blivit inringd när det blev vaccindoser över. Händelsen utreddes och någon vecka senare meddelade kommunen att ytterligare tre chefer gett vaccin till anhöriga. Cheferna stängdes tillfälligt av från sina tjänster.

Utredningen som nu gjorts visar att det rått en pressad situation, att man fått fler restdoser än planerat och att det varit oklara instruktioner på plats i samband med vaccinationer på boenden i Eskilstuna. Enligt utredningen har det här påverkat situationerna när de fyra cheferna lät vaccinera sina anhöriga.

Borde inte tagit beslutet

–​ Efter att tagit del i utredningen har vi beslutat att häva avstängningen för de berörda cheferna. De har gjort stora ansträngningar för att se till att vaccindoserna ska gå till de grupper som är prioriterade i fas 1. När de upplevde att alla möjligheter varit uttömda tog de beslutet att föreslå vaccinering av sina anhöriga. Det beslutet borde de inte tagit, säger Johan Lindström som är chef på vård- och omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen har cheferna brustit i förhållande till arbetsgivarens riktlinjer. Den visar också att möjligheterna att hitta andra än sina anhöriga att vaccinera inte var uttömda.

Sammanlagt handlar det om sex doser som ska ha getts till anhöriga.

Fördelar

Dessutom kommer utredningen fram till att chefernas agerande innebar en risk för att allmänheten och medarbetare kan uppfatta det som att närstående till cheferna tillskansat sig fördelar i och med vaccinationerna.

Utredningen visar även att händelserna inte påverkat de boendes tillgång till vaccindoser.

Samtidigt som Eskilstuna kommun gjort sin utredning har Region Sörmland gjort en liknande för hela länet. Den visar att omkring 20 personer som inte ingår i vaccinationsfas ett blivit vaccinerade med restdoser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet