I vapenförsäljarens telefon hittades bilder på kontanter formade som ordet ”Fox”. Foto: Polisens förundersökning

Vapenhandlare från Foxtrot sålde pistol i Eskilstuna – trio döms efter fynd i taxi

Publicerad

Tre män har dömts till fängelse efter att flera civilpoliser i augusti stoppat en taxi vid E20 i närheten av Eskilstuna. I bilen hittades en automatpistol med ammunition.

En 18-årig Eskilstunabo greps tillsammans med en 47-åring från Stockholm. En tredje man, en 22-åring från Stockholm, greps några dagar senare, misstänkt för att ha sålt pistolen till de två andra, och trion åtalades senare för grovt vapenbrott.

Kopplingar till Rawa Majid

Polisen hade innan gripandena haft span på 22-åringen och innan taxibilen stoppades på motorvägen kunde de följa männen och bilen på en parkeringsplats i Eskilstuna. Åklagaren kunde utöver det visa en konversation i appen Signal där vapenaffären ska ha gjorts upp.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

I vapenförsäljarens telefon hittades senare bilder på kontanter formade som ordet ”Fox” och filmklipp av en grupp personer med texten ”Foxtrot”.

Enligt polisen har 22-åringen kopplingar till nätverkets ledare Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven. Polisen menar bland annat att de bägge träffats i Turkiet och skrivit i appen Signal.

Nekar till brott

De nekar alla till brottet, men tingsrätten bedömer det ställt utom rimligt tvivel att det gått till som polis och åklagare beskriver förloppet.

Själva pistolen, av märket Tokarev, bedöms också som särskilt farlig och enligt Signal-konversationer fanns det risk för att den skulle användas vid en skjutning.

De tre döms nu alla till fängelse i två år och sex månader av Eskilstuna tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röstmeddelandet om Strängnäs från Rawa Majid som använder aliaset Animal i chatten. Polisen har genom röstanalyser och uppgifter från krypterade chattjänster som Encrochat kunnat koppla Rawa Majid till användarnamnet ”Animal”. Foto: Polisen och Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet