Enligt förvaltningschef Johan Lindström får de som nekat vaccin inte några nya arbetsuppgifter. Hör honom berätta om det och vad som kan hända framåt. Foto: SVT

Vårdchefen om vaccin till personal: ”Vi försöker motivera”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att arbetsgivare ska ”intensifiera ansträngningen” för att få personal som jobbar med riskgrupper att vaccinera sig. Detta är ett arbete som pågår på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna.

– Vi försöker motivera och påtala varför det är viktigt att vaccinera sig, säger Johan Lindström, förvaltningschef.

Det finns inget krav på att tala om för sin arbetsgivare att tala om man själv är vaccinerad mot covid-19 eller inte. Oavsett var man jobbar, så även inom äldrevården.

Det var i förra veckan som Folkhälsomyndigheten gick ut med en uppmaning till att “intensifiera ansträngningen för att personal som arbetar nära personer över 70 år och andra riskgrupper ska vara vaccinerade mot covid-19”.

– Myndigheten trycker lite extra på det individuella ansvaret att förhindra smittspridningen. Det är en bra och tydlig signal för de som varit tveksamma, säger Johan Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet