Se sjuksköterskan Susanne Pettersson visa hur hon drar upp coronavaccinet och hör henne berätta varför det ibland blir sex och ibland sju doser. Foto: SVT

Vårdcentralen som får ut en extra dos av coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

När Pfizers vaccin kom meddelade företaget att varje ampull innehöll fem doser. Kort därefter ändrades det till att man kan få ut sex doser ur varje förpackning. Men nu har en vårdcentral i Sörmland lyckats följa en metod som ger sju doser.

Det var när sjuksköterskan Susanne Pettersson såg på nyheterna att både Danmark och Norge lyckats få ut sju vaccinationsdoser från en ampull som hon bestämde sig för att ta reda på mer.

– Jag kontaktade universitetssjukhuset i Ålborg och fick information och instruktioner i hur vi skulle göra. Informationen skickades vidare till Region Sörmland som godkände att vi skulle prova det här, berättar Susanne Pettersson.

Coronaviruset i Sörmland

Sju doser i högst vartannat fall

Varje ampull ger i teorin sju doser men i praktiken handlar det oftast om sex doser. Vårdcentralen Smeden i Eskilstuna, som nu systematiskt jobbar efter instruktioner från Danmark, får ut sju doser i högst varannan ampull.

– Vi försöker få varenda dos vi kan få och ger i tur och ordning enligt Folkhälsomyndighetens ordning. Det känns väldigt bra. Varenda dos som är extra utöver de sex betyder något för någon, säger Karin Bogen, vd på vårdcentralen.

Alla vaccinatörer i regionen får testa

Hemligheten bakom den danska modellen för att få ut sju doser ligger i att man ska använda en tunnare nål när man drar upp vaccinet och att kanylen som sätts in i ampullen ska sitta kvar till dess att alla doser dragits upp.

Även om vårdcentralen Smeden är den enda i Sörmland som följer just den metoden så har även andra vaccinatörer i länet lyckats få ut sju doser vid vissa tillfällen.

– Det finns vissa utmaningar med tekniken och om man inte gör på exakt rätt sätt och med rätt utrustning finns risken att det blir för lite per dos. Alla vaccinatörer i regionen får prova att få ut sju doser men det är ingen allmän rekommendation, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet