Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar om den nya mutationen och varför det är viktigt att ta dos två så fort som möjligt. Foto: Mikael Fritzon, TT / Otilia Bogen, SVT

Varningen efter nya smittan i Värmland: ”Ta dos två för att vara säker”

Uppdaterad
Publicerad

Den indiska mutationen av covid-19 kallas numera för ”deltavarianten”. Och efter utbrott både i Blekinge och Värmland så oroas nu smittskyddsläkare Signar Mäkitalo över att den mer smittsamma versionen kan komma att spridas i Sörmland.

Smittsiffrorna har gått nedåt i Sörmland flera veckor i rad men ännu är inte faran över, menar smittskyddsläkaren. Deltavarianten av covid-19 sprider sig i Sverige efter att tidigare spridits snabbt i Storbritannien och risken finns att den även når Sörmland – om inte rekommendationerna fortsätter att följas.

Dos två viktig

Nyckeln till skydd mot deltavarianten av viruset är två doser av vaccinet, enligt Signar Mäkitalo. På den fronten ser det förhållandevis ljust ut för Sörmland då 60 procent av alla som ska vaccineras i länet har fått dos ett och ungefär en tredjedel har fått dos två.

Mer vaccin än förväntat

Under fredagen släpps nästa grupp på för bokning då 35-plussarna kan få tid för sin första spruta.

– Vi får fortsatt bra leveranser av vaccin och får till och med lite mer än förväntat så vi kommer att kunna hålla en fortsatt hög takt, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet