Öppna lågor slog fortfarande ut på taket under torsdagsmorgonen. Foto: TT

30-tal brandmän bekämpar branden

Uppdaterad
Publicerad

Branden är fortfarande inte under kontroll i Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. – Det är mycket rök i byggnaden, säger SVT Nyheters utsända reporter Ida Nordén. Skadorna i lokalerna är så omfattande att reparationsarbetet av lokalerna beräknas ta minst ett år.

Brandkåren tvingades under natten till torsdagen spränga hål i taket för att släppa ut brandgas. Men under morgonen brinner vinden fortfarande med öppna lågor.

– För en liten stund sen slog det upp lågor på taket. Så det pågår fortfarande ett intensivt räddningsarbete, säger Ida Nordén, SVT Nyheters reporter på plats vid Konsthögskolan.

Storbranden på Konsthögskolan

Ett 30-tal brandmän bekämpar fortfarande branden.

– Vi jobbar på. Vi kommer nog att vara kvar stora delar av dagen också, säger Johan Winsnes, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

”Stabilt, men kritiskt”

Det brinner fortfarande uppe på vinden och våning fyra, i halva delen av huset. Strax efter klockan 06 gav räddningstjänsten besked om att läget var stabilt men fortfarande kritiskt. Men det är fortfarande glödbränder inne i byggnaden och mycket rök, så det är fortfarande svårt för räddningstjänsten att komma in i byggnaden.

– Det har lugnat ned sig och går åt rätt håll, men det är ett tungt arbete och det ska brytas och bändas och man får öppna upp hela taket för hand, säger Johan Winsnes.

Släckningsarbetet kommer ta tid, säger släckningsledningen till SVT Nyheter.

Utan lokaler i ett år

Den uppmaningen till allmänheten om att stänga fönster och dörrar för att undvika brandrök avblåstes på morgonen, efter att röken inte längre uppfattades vara en fara för allmänheten.

Huset består av en gammal byggnadskonstruktion från 1800-talet vilket försvårar släckningsarbetet och kan öka spridningsrisken. Enligt räddningstjänsten är dock intilliggande byggnader inte hotade.

Skadorna beräknas vara mycket omfattande. Det mesta består av vattenskador. Enligt Kungliga konsthögskolans fastighetschef kommer det ta minst ett år innan studenterna kan använda lokalerna igen.

Ingen spridningsrisk

Branden startade vid 16-tiden på onsdagen. Under kvällen sprängdes ett hål i taket på byggnaden för att ventilera ut rök och värme på vindsvåningen.

De materiella skadorna blir stora. Det rör sig dels om brandskador och även vattenskador på den gamla byggnaden. Eleverna som studerar på skolan ska få alternativa lokaler att vara i.

Det var kartonger och skräp på våning fyra som började brinna, men efter att den första eldhärden släckts förvärrades läget igen efter en dryg timme när elden krupit vidare upp på vinden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Konsthögskolan

Mer i ämnet