Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Barnekow vill se ett stärkt skydd för taxipassagerare i lagstiftningen. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Efter unika domen: Advokaten hoppas på strängare straff vid övergrepp i taxibilar

Publicerad

I november förra året våldtogs en kvinna av en svarttaxichaufför efter ett restaurangbesök i Gamla stan. Nu har mannen dömts till sex års fängelse för flera liknande dåd.

– Min uppfattning är att det är ett ganska unikt fall, säger kvinnans advokat Lisa Barnekow, som nu vill se en lagändring för att stärka skyddet för brottsoffren.

Lisa Barnekow argumenterade för att mannen skulle få maxstraff då brottet begicks i en taxi – ett slutet utrymme där man som passagerare har rätt att känna sig trygg.

– Jag skulle gärna se att man lagstiftar om det. När en taxichaufför blir utsatt för ett rån så finns det med i förarbetena till lagstiftningen att det ska anses som ett grovt rån. Varför inte ha samma kvalifikationskrav för passageraren?, säger hon.

”Har inte sett det tidigare”

Södertörns tingsrätt plockade upp resonemanget och skriver i domen att ”samtliga brott har ägt rum under en taxifärd, vilket är en situation under vilken en passagerare har rätt att känna sig trygg”, att mannen ”utnyttjat berusade kvinnor som haft svårt att värja sig i ett trångt utrymme” och att straffvärdet därför är högre än straffminimum.

– Jag har inte sett tidigare att en domstol resonerat på det sättet, konstaterar advokat Lisa Barnekow, som hoppas på att bedömningen nu ska bli praxis i liknande fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.