Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens utredare Anders Forsberg berätta hur det gick till när serievåldtäktsmannen avslöjades. Foto: SVT

Svarttaxichaufför våldtog kvinnor i bilen – avslöjades efter sju år

Uppdaterad
Publicerad

En svarttaxichaufför har dömts till sex års fängelse för tre olika våldtäkter i Stockholmsområdet. Övergreppen skedde i mannens taxibil under sena kvällskörningar, då han plockat upp berusade kvinnor på väg hem från krogen. Ett av fallen skedde redan 2016.

– Att vi fick en träff så långt tillbaka i tiden tror jag är unikt, säger polisens utredare Anders Forsberg.

Det var i oktober förra året som chauffören avslöjades efter en våldtäkt i Tyresö. Spåren ledde så småningom till ytterligare två offer.

– Då gick pulsen igång och man började fundera på om det fanns fler målsäganden, berättar Anders Forsberg.

Mönstret upprepade sig vid alla tillfällen – mannen, som har kört svarttaxi i Stockholm under flera år, plockade upp berusade kvinnor utanför krogar. Han körde sedan till avlägsna platser och våldtog dem i taxin.

”När han var klar förflyttade han sig till förarsätet igen och fortsatte att köra som om ingenting hänt”, berättar en av kvinnorna i domen.

Kan finnas fler drabbade

Chauffören själv nekar till brott. I juni 2023 föll domen i Södertörns tingsrätt men utredaren Anders Forsberg befarar att det kan finnas fler okända offer.

Lisa Barnekow företrädde en av kvinnorna i målet. Hon hade hoppats på ett ännu längre fängelsestraff.

– Det är principiellt viktigt. Lagstiftaren ser ju allvarligt på taxirån jämfört med ”vanliga” rån eftersom de sker i ett begränsat utrymme och att taxichaufförerna har rätt att känna sig trygga. Man borde skydda kvinnor som åker taxi på samma sätt, säger hon.

Efter SVT:s rapportering om fallet går Taxiförbundet ut med en uppmaning att inte åka med svarttaxi.

– Inslaget visar att polisens ansträngningar ger resultat. Men det framgår också att mörkertalet kan vara stort, varför polisen måste prioritera kontrollerna mot svarttaxi mycket hårdare, säger ordföranden Lennart Kalderén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.