En åklagare har inlett en förundersökning om brott på Bergas äldreboende i Solna. Förundersökningen inleds efter SVT:s granskning av Berga. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX/TT

Åklagare utreder Bergas äldreboende för arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare har inlett en förundersökning om brott på Bergas äldreboende i Solna. Förundersökningen inleds efter SVT:s granskning av Berga.

– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner, säger åklagaren.

Efter personalens larm inleder nu åklagare en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott på Bergas äldreboende i Solna. Brotten ska enligt åklagarmyndigheten innefatta vållande till kroppsskada eller sjukdom samt framkallande av fara för annan.

– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner. Jag har därför inlett förundersökning för att kunna utreda vad som har hänt. Förundersökningen befinner sig i ett inledningsskede och det finns för närvarande ingen misstänkt, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Äldredöden i Stockholm – hela coronagranskningen

Personalen: ”Vi går mellan friska och sjuka”

Flera ur personalstyrkan har berättat för SVT om omfattande missförhållanden på Berga. Det handlar exempelvis om att personalen tvingades gå mellan coronasjuka och friska personer på boendet under ett pass och om undermåligt skyddsmaterial.

– Jag förstår inte att det ser ut så här inom äldrdevården. Det är ingen light-version av corona som pågår här utan det är precis samma sak som det som händer på IVA, berättade en ur personalstyrkan för SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldredöden i Stockholm – hela coronagranskningen

Mer i ämnet