Se hur skogen mellan Uppsala och Alunda påverkades av stormvädret. Foto: Utryckning Uppsala

Alfrida fällde en halv miljon kubikmeter skog

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog, visar en inventering som Skogsstyrelsen har gjort. Och Norrtälje är den kommun som drabbades hårdast av stormen.

Skogsstyrelsen har nu gjort de första övergripande inventeringarna efter stormen Alfridas framfart i veckan. Stormen drabbade framför allt områdena kring Uppsala, Stockholm och Gotland.

Störst skador i Stockholms län

”Vår bedömning är att minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av stormen Alfrida och att de största skadorna är i Stockholms län och då framförallt i Norrtälje kommun”, skriver Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Även i Mellansverige och i landets södra delar har Skogstyrelsen fått rapporter om skador, men där handlar det främst om enstaka fallna träd.

”Totalt sett är det inte så stora skador, om vi jämför med andra stormar som till exempel Gudrun 2005 och Per 2007, men lokalt har det fallit mycket skog och enskilda skogsägare kan ha drabbats hårt”, skriver Hans Källsmyr.

Varnar för faror bland stormfälld skog

Skogsstyrelsen varnar för riskerna förknippade med att arbeta i stormfälld skog. Skogsägare som saknar rätt skyddsutrustning och förkunskaper bör inte ge sig ut på egen hand för att ta hand om träd som har fallit, skriver Skogsstyrelsen.

”Håll avstånd från skadade träd och undvik att gå nära träd som ligger i spänn eller träd som hänger i andra träd. Tänk också på att aldrig arbeta ensam i stormfälld skog.”

Så mycket skog fällde stormarna

Ivar (2013)

8 miljoner skogskubikmeter

Hilde (2013)

3,5 miljoner skogskubikmeter

Gudrun (2005)

75 miljoner skogskubikmeter

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet