Foto: TT/SVT

Ansvarig professor slår tillbaka efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer påstås ha skadats eller dött på grund av experimentell forskning som saknade tillstånd. Detta framkom i en artikel i Svenska Dagbladet på torsdagen. Nu slår mannen bakom experimenten tillbaka och menar att utredningen av hans studier är undermålig.

Vi har talat med Olle Ringdén, professorn bakom Karolinskas senaste forskningsstrid. Hans forskningsstudie stoppades på grund av att den saknade giltiga tillstånd. Enligt Svenska Dagbladet kan flera personer skadats och till och med dött på grund av forskningen.

Olle Ringdén befinner sig på en läkarkonferens i USA, och han menar att SvD-artikeln är full av felaktigheter. Han tillbakavisar uppgifterna om fem fall där det skulle kunna finnas ett misstänkt samband mellan cellbehandlingen och patienternas skador.

Moderkaksceller på Karolinska

”Undermålig utvärdering”

– Anders Wahlin kommer med utlåtandet utan att ha studerat patienternas ifyllda informationsblad med alla data kring patienten;  laboratoriedata, vitalundersökningar, mediciner, ev. biverkningar mm. 

– Dessa dokument har helt ignorerats av Ander Wahlin vilket gör utvärdering undermålig.  

I artikeln säger utredaren att djurstudier visade på blodproppar? 

– Det är inte korrekt återgett. Parallellt med den kliniska behandlingen gjorde vi djurstudier. I dessa studier fick totalstrålade möss bland annat 40 gånger högre dos än patienterna. Samma studie visade att de möss som inte totalstrålats innan klarade både 20  och 40 gånger högre dos utan biverkningar eller skador på några organ. Denna studie håller på att sammanställas för publicering. Det som saknas är experiment angående korttidpåverkan på koagulationssystemet hos möss.

Läs även: Max överlevde – tack vare behandling utan tillstånd

Enligt Olle Ringdén behandlades patienterna med svår immunreaktion så kallade GVHD eftersom det inte fanns någon annan rimlig behandling. Ansvariga läkare hade dialog med både IVO och Läkemedelsverket som gav lättnader för akademiska studier till skillnad från läkemedelsprövningar sponsrade av industrin. 

Enligt utredaren saknades etiktillstånd? 

– Det är fel. Vi hade etiskt tillstånd för alla patienter som ingick. Undantaget var tre patienter som fått cellerna som behandling, där ingen annan terapi fanns. Detta var enbart vårdindikation dvs inget forskningsprojekt och då behövs ej etiktillstånd enligt gällande regler.

Maktkamp inom KI

Enligt Olle Ringdén så fanns även tillstånd från IVO och arbetet med att ansöka om tillverkningstillstånd hos Läkemedelsverket var nästan klart när de två medarbetare i hans grupp hoppade av kort innan ansökningen var avslutad. Enligt Olle Ringdén berodde detta på att den maktkamp som fanns mellan olika grupper. I dag återstår ca två månaders arbete med att ansöka.

Olle Ringdén tycker det är beklagligt att myndigheter, Socialstyrelsen, IVO och Läkemedelsverket inte kontaktat juridisk expertis och gjort en gemensam tolkning av lagen.

Resultaten kommer senare

Olle Ringdén har i en debattartikel beskrivit hur lagen försvårar möjligheterna för svårt sjuka patienter att få potentiellt botande behandling.

Varför har ni inte publicerat fler resultat?  

– Vi kommer att publicera de kliniska studierna så snart som möjligt. Emellertid är detta är en process som kan ta flera månader till år, vilket Anders Wahlin borde känna till.

Utredaren förnekar citat

När SVT Nyheter Stockholm når utredare Anders Wahlin på fredagen är han fåordig. Han menar att han blivit intervjuad av Svenska Dagbladet i tron om att hans utredning varit publicerad. Samtidigt säger han att han inte har dragit några direkta slutsatser i sin rapport.

Kan du bekräfta att du skrivit att fem personer kan ha dött på grund av forskningsprojektet?

– Nej det har jag aldrig sagt, säger Anders Wahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet